Daha önce de söylemiştim, çöpünüz çok değerli!
Plastikte geri dönüşüm konusunda harika bir buluşa rastladım. Japon mucit Akinori Ito, plastik malzemeleri geri dönüştürerek yakıt üreten bir sistem geliştirmiş!
Her şey, plastiğin petrolden üretildiğini düşünmesiyle başlamış. Bu ürünü orijinal haline geri döndürmenin bir yolu olmalı diye düşünerek işe koyulmuş.
Ito’nun buluşu çevre kirliliğine yol açmayan bir sistem; plastik eritilerek sıvı haline getiriliyor, kaynadıkça çıkan gaz, boru ve su bölmesinden oluşan bir sistem aracılığıyla yakıta dönüştürülüyor. Bu yakıt, jeneratörlerde, hatta bazı sobalarda kullanılabiliyor. Başka bir arıtma sistemi sayesinde ise, benzin, mazot ya da gaz yağına bile dönüştürülebiliyor.
2010 yılında geliştirilen bu sistem, 1kg plastiği sadece 1kw enerji kullanarak 1 litre yakıta dönüştürüyor! 1kg plastik yakıldığında 3kg karbon salınımı yapıyor, bu sistemle yakıta dönüştürüldüğünde ise karbon salınımı %80 oranında azaltılmış oluyor.
-
Akinori Ito’nun müthiş buluşu
2010 yılında geliştirilen bu sistem, 1kg plastiği sadece 1kw enerji kullanarak 1 litre yakıta dönüştürüyor! 1kg plastik yakıldığında 3kg karbon salınımı yapıyor, bu sistemle yakıta dönüştürüldüğünde ise karbon salınımı %80 oranında azaltılmış oluyor.
Ito’nun kurduğu sistemi anlattığı İngilizce altyazılı videoda, buluşunu Afrika ve Filipinler gibi gelişmekte olan ülkelere de götürdüğünü ve çocuklarla çöpleri toplayıp geri dönüşüm çalışmaları yaptığını görüyoruz.
Akinori Ito çok önemli bir şey söylüyor: Plastik çöp değil, bir hazine!
Çöp olarak gördüğümüz, geri dönüşümü mümkün olan her şeyin yeniden işlev kazanıp yakıt gibi işe yarar bir şeye dönüşme ihtimali var. Üstelik yeni kaynak tüketmeden, var olanı yeniden kullanıp tasarruf ederek…
Atık hiyerarşisine göre, zararlı üretimi azaltmak ve önlemek geri dönüşümden her zaman daha önemli ve sürdürülebilir bir adım. Bu sebeple plastik üretimini azaltmak en ideal çözüm, bizim bu konuda yapabileceğimiz katkı ise plastiği daha az kullanmak. Bunun 9 basit yolu için blogdaki yazıya göz atabilirsiniz.
Tüm çabamıza rağmen bir şekilde evimize girenler için ise çözüm, doğada çözünür veya geri dönüşebilir olanlarını seçmek. Tabii bunun işe yaraması için çöplerimizi ayrıştırmamız ve geri dönüşüme göndermemiz gerekiyor. Ev atıklarında geri dönüşüm için bilgileri de blogdaki bir yazımda bulabilirsiniz.
Çevre kirliliğinden dert yanıp, küresel ısınma karşısında çaresiz hissetmektense yapabileceklerimizin farkında olup sorumluluk alabilir ve fark yaratabiliriz. İlk adım, daha az ve etik tüketim, sonra geri dönüşüm!