Bilinçsiz plastik şişe kullanımına dikkat çekmek için Once adlı bir şişe su markası yaratıldı ve ürünle ilgili sahte bir reklam çekildi.
Bu, sahte ama etik bir reklam ☺
Aslında reklamın arkasındaki marka, su matarası üreten Bobble. Amaç da gençleri, plastik tüketme alışkanlıkları konusunda daha dikkatli olmaya teşvik etmek.
Reklamda genç grupları eğlenirken, dans ederken, sorumluluktan uzak gençliklerinin baharını yaşarken görüyoruz. Verilen mesaj, gençlerin, eylemlerinin gelecekteki sonuçlarını umursamadan yaşıyor oldukları.
Yaratılan markanın adı Once “Bir kez” anlamına geliyor. Reklamın bu isimden yola çıkıp bilinçsiz plastik tüketimini eleştiren sloganları şöyle:
“Bir kez, asla iki kere düşünmez… Bu yüzden geleceği bugün içiyoruz. Sonuçlar yok, pişmanlık yok. Bu hayata bir kez geliyoruz, arkamızı başkaları toplasın.”
Reklamın sonunda şu mesaj veriliyor: “Tek kullanımlık plastiğe son verme zamanı”.
Dünya çapında her yıl 1 trilyona yakın plastik torba üretildiğini ve 3,5 ton plastik torbanın da çöpe atıldığını düşünürsek, bu reklam çok anlamlı!
Bazı ülkelerde geri dönüştürülemeyen plastik torba kullanımı yasaklanırken, bazılarında ise plastik torba satışına vergi uygulanıyor.
2002 yılında plastik torbaya vergi uygulaması başlatan İrlanda’da, bu torbaların kullanımı %90 oranında azaldı, ülke genelinde çöp miktarı fark edilir bir şekilde düştü ve yaklaşık 18 milyon litre petrol tasarrufu yapıldı. Vergi uygulamasının ilk yılında 9,6 milyar dolar toplandı ve bu miktar, çevre yararına kullanılacak bir fona aktarıldı. Bu tarz vergi uygulamalarının, tüketici davranışını değiştirmek ve daha etik bir tüketimi teşvik etmek açısından ne kadar etkili olduğu ortada…
İşte geri dönüştürülemeyen plastiğin zararları
- Plastik doğada 200 ila 1000 yıla kadar bozulmadan kalabiliyor.
- Her yıl 100.000 kadar deniz canlısı plastik torba kirliliğine bağlı sebeplerle ölüyor, 700 canlı türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya!
- Okyanusta her mil karede 46.000 plastik kalıntısına rastlanıyor.
- Plastik torba üretimi için her yıl yaklaşık 16 milyar litre ham petrol kullanılıyor.
Geri dönüştürülen bir ton plastik ise;
- Yaklaşık 2800 litre petrol,
- 5.774 KWH elektrik,
- 98 milyon BTU (İngiliz ısı birimi) enerji,
- Yaklaşık 8 dönüm çöp sahası tasarrufu sağlıyor.
- Ayrıca, hava kirliliğini azaltıyor,
- Deniz canlılarının kurtulmasını sağlıyor…
1- Cam bardak kullanın.

2- Paslanmaz su mataralarından bir tane edinin ve her seferinde plastik şişede su almayı bırakın.

3- Paket yaptırdığınız veya dışarıdan söylediğiniz yiyeceklerle verilen plastik çatal bıçakları almayın, onun yerine metal ya da tahtadan, taşınabilir boyda çatal bıçağı yanınızda taşıyın.

4- Porselen veya cam tabak kullanamayacağınız durumlarda, çevreye zarar vermeden doğada çözünebilen tabakları tercih edin.

5- Ahşap oyuncak satın alın.

6- Cam ambalajlı ürünleri tercih edin.
7- Cam ambalajları ve kavanozları biriktirin, plastik saklama kapları yerine bunları kullanın.

8- Markete ve pazara giderken bez çanta ve pazar arabası taşıyın, uzatılan plastik torbaları geri çevirin.

9- Kese kağıtlarını biriktirin, pazara giderken meyve ve sebzelerinizi koymak için yanınızda götürün.
Daha az plastik, daha sürdürülebilir bir yaşam demek!
***Kaynaklar:
Environmental Protect Agency (EPA)
Department for Environmental Food and Rural Affairs (DEFRA)
Waste and Resources Action Programme (WRAP)
Algalita Marine Research Foundation
ReuseThisBag.com
[…] dönüştürülemeyen plastiğin zararları say say bitmez, ama ben yine de şu yazımda biraz anlatmaya çalıştım. Şu kadarını söyleyelim, standart plastik ambalaj malzemeleri […]
BeğenBeğen
[…] bizim bu konuda yapabileceğimiz katkı ise plastiği daha az kullanmak. Bunun 9 basit yolu için blogdaki yazıya göz […]
BeğenBeğen