Alternatif hediyelerden kastım, üretim sürecini bildiğimiz hatta takip edebildiğimiz, öncelikle yerli üretim olan, mümkünse satın almak için verdiğimiz paranın güzel bir amaç uğruna kullanılacağını bildiğimiz ürünler…
Bu gibi ürünleri, el yapımı eşya satan mağazalarda, artık kolayca internette, vakıf veya derneklerin kendi mağazalarında veya web sitelerinde satılan hediyelik eşyalar arasında bulabiliriz.
Ben şu ana kadar keşfettiğim bazı seçenekleri yazıyorum, yenilerine rastladıkça güncellemeye devam edeceğim.
Ama… Hediye satın almadan da hediye vermek mümkün, önce bu alternatiflerle listeye başlamak istiyorum 🙂
Değiş-Tokuş günleri düzenleyin!

Artık kullanmadığınız eşyaları birbirinize hediye edin, hem de eşya paylaşırken sohbet edin, yiyin için, oyun oynayın… Paylaşmanın sınırı yok, bundan güzel hediye olur mu?
Elde kalan eşyalarınızı da tanımadıklarınıza hediye edebilirsiniz. Belediyelerin ve bazı kuruluş ya da derneklerin kullanılmış eşya toplama merkezleri var. Buralara bağışlayacağınız kullanılmayan eşyalar başkaları için çok güzel ve faydalı bir hediye olabilir. Bununla ilgili yazıma göz atabilirsiniz.
Satın alacağınız ya da evde yapacağınız bir hediye yerine zamanınızı hediye edin!
Birisiyle iyi vakit geçirmek hem o kişiyle bağlarımızı güçlendirir hem de mutluluk verirken daha az tüketmemize vesile olur. Ayrıca zaman yaratmak, zamanını veren ve o zamanı alan iki taraf için de hediye oluyor. Olabilecek en yerel ve sürdürülebilir hediye 🙂
Yok ben illa ki bir şey almalıyım diyorsanız, alternatif hediyeler için size birkaç tavsiye…
Nahıl
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın iktisadi işletmesi olan Nahıl, dar gelirli üretici kadınların ürünlerini pazarlayarak onlara sürdürülebilir bir gelir kaynağı sağlıyor. Ev dekorasyon eşyaları, doğal sabunlar, giyim ve aksesuar, takı, özel tasarım defterler, oyuncaklar… Hepsi de el emeği göz nuru. Bazı ürünlerinin fiyatlarını biraz pahalı buluyorum ama o paranın hakkıyla üretene gittiğini ve iyi bir amaç için harcandığını bilmek benim içimi rahatlatıyor. Nahıl ayrıca ikinci el kıyafet ve aksesuar da kabul ediyor. İkinci el ürünlerin satışından elde edilen gelirle, kadın girişimciliğine ve erken çocukluk eğitimine destek veriliyor.
Geçen gün dükkana uğradığımda dikkatimi çekti, her ürünün etiketinde üreten kadının ismi yazıyordu, emek sahibini tanımak o ürünün değerini bin kat daha arttırıyor… İstanbul’da İstiklal Caddesi Bekar sokakta bir dükkanı bulunan Nahıl’ın web sitesinden de sipariş verilebiliyor.
TEMA Vakfı Hediyelik
TEMA Vakfı’nın doğal ve geri dönüştürülmüş malzemelerden ürettiği hediyelik eşya seçenekleri oluyor. Genelde kalem, defter, aksesuar olarak üretilen bu hediyelik eşyalar bazı büyük kitapçılarda bulunabiliyor, veya TEMA’nın internet sitesinde Bağış ve Destek bölümünde ürünler ve hediyeliklere yer veriliyor.
Geçen yıllarda, TEMA’nın geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiş bir kalemi bana hediye gelmişti, kalemin ucundaki küçük bölmede de Ladin ağacı tohumları vardı! Tohumları arazisi olan arkadaşlarıma dağıtmıştım, kalemi de hala kullanıyorum 🙂
TEMA Vakfı’na destek olacak bir diğer hediye alma yöntemi de fidan bağışı. Başkaları adına fidan bağışında bulunup, yılbaşı, doğum günü, bebek doğumu gibi farklı günlere özel yapılmış sertifikaları hediye olarak verebilirsiniz.
TEGV Hediyelik
Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın da hediyelik eşya seçenekleri var, ayrıca tebrik kartı seçenekleri de baya fazla. Vakfın açtığı internet mağazasında tüm çeşitleri bulabilir ve buradan sipariş verebilirsiniz.
TEGV de hediye almaya alternatif olarak bağış yapma seçeneği sunuyor. Başkası için çocukların eğitimine destek olmak üzere bağışta bulunup, karşılığında o kişi adına alacağınız paylaşım sertifikasını hediye verebilirsiniz.
Kır çocukları
Kır Çocukları, kentten uzaklaşıp kırsalda bir yaşam kurmayı tercih eden ve Tahtacıörencik köyünde, küçük ölçekli aile çiftliği, doğal tarım, permakültür gibi uygulamalar yaparak doğayla uyum içinde bir yaşam sürdüren bir grup… Ben isimlerini ilk olarak sabun yapmaya merak saldığımda duymuştum, doğal sabun yapımı atölyeleri düzenliyorlardı.
Kır Çocukları’nın ürettikleri bu doğal sabunlarla birlikte, bitkisel yağlar, merhemler, doğal kozmetikler, kurutulmuş çay ve baharatlıklar gibi ürünlerini internet üzerinden sipariş edebiliyorsunuz.
Web sitelerinde, hepsi kendi topladıkları veya kaynağını bildikleri malzemelerle üretilmiş bu el emeği ürünlerin içerikleri ve üretimleriyle ilgili güzel ve yararlı bilgiler de bulabiliyorsunuz. Geriye içiniz rahat, güvenle sipariş vermek kalıyor 🙂
Gökçe’nin Bahçesi
Harika bir alternatif hediye seçeneği daha öneriyorum: tohumlu kartlar ve toplar! Instagram’da tesadüfen keşfettiğim Gökçe’nin Bahçesi hesabında, rengarenk ve pek tatlı tasarımlarla geri dönüştürülmüş kağıtların içine yerleştirilmiş tohumlar, özgün ve sürdürülebilir hediyeler olarak sunuluyor.
Hediyelik olmasının yanında, doğum veya evlilik için tebrik ve kutlama amacıyla, ya da bir anma aracı olarak bu tohumlukları düşünmek mümkün. Toprakla buluşunca hayat bulacak ve belki nesiller boyu yaşayacak olan bu tohumluklar, sevdiklerinizle birlikte doğal çevreye de vereceğiniz bir hediye.
Tohum topları fikrini ilk ortaya atan, geliştirdiği doğal tarım yöntemiyle tanınan Japon çiftçi ve düşünür Masanabu Fukuoka. 1970’li yıllarda yükselmeye başlayan çevre hareketleriyle birlikte gelişen, özellikle şehirlerde kıraç alanları yeşillendirmek amacıyla başlatılan “gerilla bahçecilik” uygulamalarında kullanılan temel yöntemlerden birisi… Gerilla bahçeciliğiyle ilgili biraz daha detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.