Gazlı İçeceklere Sağlıklı Alternatifler: Maden Suyuyla Harikalar Yaratın

vişne ve vanilyalı maden suyu

Kutularda satılan gazlı içecekler insan sağlığı için ciddi boyutlarda tehdit unsuru. Gazlı veya değil, ambalajlı içeceklerin çoğundaki en büyük sorun içerdikleri koruyucu maddeler, yapay tatlandırıcılar ve şeker oranı. Gazlı ve yapay tatlandırıcılı içecekleri düzenli tüketmenin de kanser, kalp hastalıkları, diyabet, karaciğerde tahribat ve erken doğum riskini arttırdığına, özellikle 5-9 yaş grubu çocuklarda diş çürümelerine yol açtığına dair bulgular var. Beyin fonksiyonlarını etkileyerek hiperaktiviteyi, gençlerde şiddet eğilimini ve hatta Alzheimer riskini tetiklediği de bilimsel olarak tartışılıyor.

Meksika’da, Amerika’da bazı eyaletlerde, Norveç ve Fransa’da gazlı içeceklerde vergi artışı uygulanıyor. Yakın zamanda İngiltere’de doktorlar, devlete gazlı içeceklerde %20 oranında vergi artışı uygulaması için çağrı yaptılar. Mayıs ayında da, İngiliz süpermarket zinciri Tesco, kendi içecek ürünlerinde şeker oranını azaltmaya yönelik karar aldı.

Avrupa Yaşam Tarzı Tıbbı Topluluğu (European Society of Lifestyle Medicine) yöneticisi Dr. Chidi Ngwaba’nın Daily Mirror gazetesindeki açıklamasına göre, özellikle glikoz-früktoz gibi yapay tatlandırıcılar midede sindirilmeden direk kana karışıyor ve insülin değerlerini yükseltiyor. İnsülin değerleri karaciğerin yağ asitleri üretmesine yol açıyor, bunlar da yağ fazlası olarak özellikle karın bölgesinde birikiyor, diyabet ve obezite riskini arttırıyor. Şekersiz ya da az şekerli seçenekler de farklı değil çünkü bunlarda kullanılan yapay tatlandırıcılar da aynı etkiyi yaratıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerdiği günlük şeker miktarı 25g. Bir kutu gazlı içecekte ortalama 35g, enerji içeceğinde 39g, saf portakal suyunda 26g şeker bulunuyor!

Eğer hiç şeker içermeyen saf su içmenin dışında sağlıklı bir içecek alternatifi arıyorsanız maden suyuyla yaratıcı olabilirsiniz. Maden suyunu birkaç meyve parçası ile karıştırınca alınan şeker miktarı 4g civarında!

Bu arada, doğru maden suyunu seçmekle ilgili dikkate değer birkaç püf noktası var, bunun için şu yazıya göz atabilirsiniz…

İşte maden suyu kullanarak yapılabilecek birkaç alternatif içecek tarifi:

maden suyu çaylı

Meyveli Maden Suyu

 İsteğe göre %100 meyve suyu

Maden suyu

Bardağın 1/4ünü meyve suyuyla, kalanını da maden suyuyla doldurup karıştırın. Böylece, hem bir bardak dolusu meyve suyunda bulunan, doğal da olsa, fazla şeker miktarını almamış oluyorsunuz, hem de maden suyunuza tat katmış oluyorsunuz. Ayrıca, piyasadaki meyveli maden sularında bulunan ilave şekere de maruz kalmıyorsunuz.

 

Misket Limonlu veya Limonlu Maden Suyu

 Misket Limonu veya Limon

Stevia (şeker otu)

Maden suyu

Nane veya fesleğen (isteğe bağlı)

Limon parçaları kattığınız maden suyunuzun biraz da tatlı olmasını istiyorsanız, şeker yerine kalorisi olmayan bitkisel tatlandırıcı stevia yaprağından birkaç tane ekleyebilirsiniz. Stevia yaprağını mikserle öğütüp toz haline getirerek de kullanmak mümkün, veya 20 gram kadar yaprağı yarım litre suyla kaynatıp süzerek şurup olarak da kullanabilirsiniz. İçeceğe, nane veya fesleğen yaprağı ekleyerek farklı bir tat da katabilirsiniz.

 

maden suyu meyveliÇaylı Maden Suyu

Dilediğiniz bitki ve meyve çayları

Maden suyu

Çok basit ve çok lezzetli! Sevdiğiniz bir bitki çayını (veya çay karışımını) sıcak suyla her zamanki gibi hazırlıyorsunuz (iyice demleyin ki tadı yoğun olsun) ve soğumaya bırakıyorsunuz. Çay soğuduktan sonra maden suyuyla karıştırıyorsunuz, bu kadar 🙂 Karıştırırken oranları damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Eğer kırmızı meyveler, elma ya da böğürtlen gibi meyve çaylarını kullanırsanız aromanın yanında hafif bir tatlılık da oluyor, ama ben daha tatlı isterim derseniz biraz stevia yaprağı veya şurubu da ekleyebilirsiniz. Dilerseniz içeceğinize meyve parçaları da ekleyebilirsiniz.

 

Vişne ve Vanilyalı Maden Suyu (6 kişilik)

3 bardak %100 vişne suyu

1 vanilya çekirdeği (yaklaşık 15 cm uzunluğunda-aktarlarda bulabilirsiniz)

Maden suyu

Vişne suyu ve vanilya çekirdeğini orta boy bir tencereye alın, kapağı kapalı olarak orta ateşte biraz kaynatın, sonra ateşi kısın ve kapağı açık şekilde 35-40 dakika hafif ateşte pişirin. Suyunu bir bardağa sığacak kadar çektiğinde ateşten alın ve ılımasını bekleyin.

Vanilya çekirdeğini çıkartın ve elde ettiğiniz şurubu cam bir kavanoza alarak dolaba kaldırın, iki haftaya kadar taze kalacaktır.

Servis yaparken uzun bir bardağın 1/4ünü şurupla doldurup bir şişe maden suyuyla karıştırın.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s