Atık piller içerdikleri civa miktarına bağlı olarak, çöpe atılıp toprağa ve su kaynaklarına veya yakılıp havaya karışmalarıyla doğal çevreye ve insan sağlığına zarar verebiliyorlar.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nin Kocaeli’de kurduğu, Türkiye’nin ilk Atık Pil Geri Kazanım Tesisi bu atıkların kontrolü ve yeniden kullanımı için önemli bir adım.
Atık pillerin yaklaşık olarak yüzde 90’nını oluşturan çinko, karbon, alkali atık pillerin çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden devreye alınacağı, bertaraf edileceği ve ekonomik kullanıma sunulacağı bu tesis, yılda 300 ton atık pil işleme kapasitesine sahip. Tesiste kullanılmış pillerin içindeki değerli metaller geri dönüşüm yoluyla yeniden değerlendirilecek.
Türkiye’de bazı belediyelerin kullanılmış pillerin toplanmasıyla ilgili çalışması var, sokaklarda direkler üzerine asılı pil toplama kutuları dikkatinizi çekebilir. Bazı marketlerde, teknoloji mağazalarında, okullarda ve firmalarda da toplama noktaları bulunuyor. Ayrıca bulunduğunuz yere pil toplama kutusu konulmasını, bu konuda yetkili kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği’nden (TAP) internet üzerinden bizzat talep etmeniz de mümkün…
pil kimler geri dönüştürdü
BeğenBeğen
Sorunuzu anlayamadım.
BeğenBeğen